Waarom is de juiste snijsnelheid berekenen voor u van belang?

Snijsnelheid berekenen_2560x923

Welke bewerking u ook uitvoert, u krijgt altijd te maken met drie belangrijke factoren: de snijsnelheid (Vc), de voeding (fn) en de snedediepte (ap). We vertelden u al eerder hoe u de juiste aanvoersnelheid bepaalt, maar hoe zit dat met de snijsnelheid berekenen? En waarom is dit nu van belang voor u?


Wat houdt snijsnelheid in?

De snijsnelheid geeft weer in hoeveel meters per minuut het gereedschap zich verplaatst. Bij een freesbewerking bepaalt het gereedschap de snijsnelheid, omdat het gereedschap en niet het werkstuk bij deze bewerking aangedreven wordt. De snijsnelheid berekenen is belangrijk voor de bewerking van begin tot het einde van het proces

Waarom is de juiste snijsnelheid berekenen zo belangrijk?

Optimaal produceren is een must! Wilt u als bedrijf blijven concurreren, dan moet u zich onderscheiden door doordacht te produceren. Het moet sneller en doeltreffender. Alles komt neer op de juiste keuze van het gereedschap en de keuze voor de juiste parameters, zoals snijsnelheden en voedingen. Dit is essentieel voor een optimaal resultaat. Maak de juiste keuze tussen materiaal, gereedschap, snijsnelheid en voeding! Iedere situatie is weer anders, maar er zijn een aantal belangrijke factoren die een rol spelen bij het verspanen namelijk:

  • De materiaalsoort en diameter van het gereedschap
  • De eigenschappen van het te bewerken materiaal
  • De stabiliteit van de opspanning van het werkstuk
  • De manier waarop het gereedschap wordt ingezet
  • De stabiliteit van je machine

Waarvan is de snijsnelheid afhankelijk?

Snijsnelheid berekenen (toerental)

Snijsnelheid berekenen (toerental)

De snijsnelheid (Vc) wordt gemeten in meters per minuut (m/min). De snijsnelheid wordt bepaald door de diameter en het toerental van het gereedschap (zie grafiek hieronder).

In de eerste plaats moet u rekening houden met maximum toegelaten toerentallen vanwege de veiligheid. Deze staan normaal gesproken aangegeven op het gereedschap (vb. nbis max 7.000).

Globaal genomen zijn dit de veiligheidsnormen voor houtbewerking:

  • Maximaal 80m/min. voor frezen met wisselmessen
  • Maximaal 100m/min. voor frezen met ingelegd hardmetaal

Globale richtwaarden voor snijsnelheden van gereedschappen zijn niet zomaar af te geven. Er zijn verschillende aspecten die dan bekeken moeten worden. Wat ook bepalend is, naast de diameter en het toerental, is het soort gereedschap en wat het gewenste eindresultaat is.

Zo hebben wij voor onze KBT-lijn VHM frezen uit eigen productie een compleet overzicht gemaakt van de parameters, waaronder ook de snijsnelheden. Deze zijn terug te vinden in de KBT brochure. Maar ook voor alle overige gereedschappen is overleg met een specialist aan te raden om uw productieproces optimaal te houden.

Hoe gaat snijsnelheid berekenen in zijn werk?

Door middel van de volgende formule kunt u de snijsnelheid berekenen:

Vc = (D x π x n) / (1000 x 60)

Vc=Dit geeft de oppervlaktesnelheid bij de diameter en vormt de basiswaarde voor snijsnelheid berekenen.
D=Gereedschap diameter (frees)
n=Het aantal omwentelingen die de frees maakt per minuut op de spil

Voorbeeld:      ? = (50 x 3,14 x 18000) / (1000 x 60) = 47 m/min

Vc        =          ? m/min

D         =          50mm

n          =          18000 omwentelingen/min

Hulp nodig bij het berekenen van de juiste snijsnelheid?

Onze specialisten staan voor u klaar om u te ondersteunen. Zij kunnen u ook ondersteunen om uw volledige productieproces te optimaliseren.

 

19/07/2021 Kennisbank
About Sten van Poppel