Hoe voorkom je verbrande frezen bij verspanen?

Hoe voorkom je verbrande frezen bij het verspanen? - KMWE Toolmanagers

Té vaak zien we nog verbrande frezen bij klantbezoeken van onze accountmanagers of servicemedewerkers. Verbrande frezen zijn een veelvoorkomend probleem in de verspaning. Het vermindert de levensduur en prestaties van het gereedschap aanzienlijk. Dit kan tot onnodige kosten leidden.

Uiteraard ontstaat er een grote warmteontwikkeling als je met een rotgang door de houtsoorten beweegt. Maar waarom gaat een frees eigenlijk branden? En hoe kun je dit voorkomen? Onze specialist Lars Timmerman heeft wat informatie en tips voor je op een rij gezet.

Hoe ontstaat een verbrande frees?

Verbranding van een frees zorgt voor beschadiging en slijtage van de snijkanten, waardoor de frees uiteindelijk onbruikbaar wordt. Daarom is het belangrijk om te begrijpen wat verbranding veroorzaakt en hoe dit kan worden voorkomen.

Warmte ontstaat als je met ofwel te veel toeren ofwel te weinig aanvoersnelheid door het materiaal beweegt. Dit zorgt ervoor dat je zeer kleine spanen creëert en de frees dan in zijn eigen gemaakt stof draait. Hier wordt de frees niet alleen ontzettend warm van, hij raakt ook nog eens snel bot. Een aantal factoren kan bijdragen aan verbranding, waaronder:

  • Hoge snijsnelheid: Wanneer de frees te snel draait, kan de gegenereerde warmte niet voldoende worden afgevoerd, waardoor het gereedschap oververhit raakt.
  • Onjuiste snijparameters: Het gebruik van onjuiste snijsnelheden, voedingssnelheden of snijdiepten kan bijdragen aan oververhitting en verbranding.
  • Materiaaleigenschappen: Bepaalde materialen hebben hogere smelt- of verdampingstemperaturen dan andere, waardoor ze gevoeliger zijn voor verbranding.

Hoe voorkom je verbrande frezen?

Er zijn verschillende maatregelen die je kunt nemen om verbranding van frezen te voorkomen. Je verhoogt zo de levensduur en de kwaliteit van het freesgereedschap. Denk dan aan:

  • Gebruik de juiste snijsnelheden en voedingssnelheden voor het te verspanen materiaal en de frees. Dit vermindert de wrijving en de warmteontwikkeling.
  • Kies de juiste frees voor de toepassing en zorg dat deze scherp is. Een botte frees zal meer warmte ontwikkelen en sneller verbranden.
  • Controleer regelmatig de frees en het verspaningsproces op tekenen van oververhitting, zoals verkleuring of beschadiging van de snijkanten.
  • Train en informeer de operators over het juiste gebruik van de frees en het belang van koeling en snijsnelheden.

De ideale afname per tand

De ideale grote van de spaan (oftewel de afname per tand) is afhankelijk van je materiaalsoort en je gewenste afwerkkwaliteit. Een perfecte balans tussen deze twee factoren zorgt voor een ideale uitkomst. Het aantal tanden van de frees speelt hierin een grote rol. Een Z=3 frees moet bijvoorbeeld 50% meer aanvoersnelheid hebben als een Z=2 voor dezelfde afname per tand. Hoe kleiner de afname per tand, hoe fijner de afwerking. Hoe groter de afname per tand, hoe grover de afwerking.

Kijk maar naar onderstaande voorbeelden:

Spaanplaat:

Diamant nestingfrees Z=3           18.000rpm          20m/min             Fz=0,37

Multiplex:

Diamant nestingfrees Z=2           18.000rpm          11m/min             Fz=0,31

Vuren:

VHM schrobfrees Z=3                    20.000rpm          24m/min             Fz=0,40

Eiken:

VHM Schrobfrees Z=3                   18.000rpm          12m/min             Fz=0,22

Belangrijk om in gedachten te houden is of je grote of kleine producten maakt. Bij kleine freesbewerkingen kan de machine niet snel genoeg accelereren om veel aanvoersnelheid te behalen. Dan zul je een aanpassing moeten doen: parameters omlaag halen of een frees pakken met een snijtand minder.

Voor specifieke vragen en berekeningen kun je contact opnemen met één van onze accountmanagers.

Blijf op de hoogte van nieuwe gereedschappen en bewerkingsmethoden!

Naast alle maatregelen is het belangrijk om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen op het gebied van freesgereedschap en verspaningstechnologie. Moderne gereedschappen en bewerkingsmethoden zijn ontwikkeld om de temperatuur van het gereedschap te verlagen en de levensduur te verlengen. Door te investeren in kwalitatief hoogwaardige freesgereedschappen en de nieuwste technologieën te gebruiken, kun je je productiviteit en efficiëntie verhogen. Tegelijkertijd kun je je gereedschap beter beschermen.

Kortom…

Verbrande frezen in de verspaning zijn een veelvoorkomend probleem, maar kunnen worden voorkomen door de juiste maatregelen te nemen, operator op te leiden en de nieuwste technologieën te gebruiken. Verhoog je efficiëntie en productiviteit door ervoor te zorgen dat het freesgereedschap op de juiste manier wordt gebruikt en onderhouden. Tegelijkertijd verlaag je dan de kosten en verleng je de levensduur van je gereedschap.

Onze specialisten helpen je graag, ze kunnen je voorzien van een advies gebaseerd op jouw situatie.

 

28/02/2023 Kennisbank
About KMWE Toolmanagers