Hoe kies je het juiste aantal tanden voor je frees bij metaalbewerking?
Het aantal tanden van je frees heeft invloed op de bewerking van de verschillende soorten metaal. Er zijn veel factoren waar je rekening mee moet houden. Het gaat dan niet alleen om het te maken product, maar vaak ook om het gehele productieproces. Hoe maak je de juiste afweging voor jouw specifieke situatie? Wat bepaalt dan de keuze voor het aantal tanden? We hebben alle aspecten bekeken en een advies voor je samengesteld.
Veelvoorkomende uitdagingen in metaalbewerking
Veel verspaners zijn vaak op zoek naar een universele frees. Ze willen het liefste een frees die ze op staal, RVS, aluminium in kunnen zetten. Tegelijkertijd moet deze frees geschikt zijn voor verschillende soorten bewerkingen en verschillende machines. De reden hiervoor is dat ze wildgroei in hun gereedschapbeheer willen voorkomen.
Maar is dat ook altijd de beste oplossing voor in het productieproces?
De beste oplossing voor het uiteindelijke eindresultaat is het zeker niet. Begrijpelijk is het wel. In de metaalbewerking is het universeel inzetten van frezen iets waar goed naar gekeken moet worden. Je kunt dan nooit op alle vlakken de beste zijn en zal dan toch moeten inleveren op resultaat.
Het feit blijft dat veel verspaners zoveel verschillende materialen, verschillende klanten en producten hebben. Ze weten niet precies wat ze morgen gaan maken. Dan zijn allround frezen toch de oplossing, zolang het te maken product maar geen strenge eisen aan het eindresultaat heeft. Werkt een verspaner op seriematige basis, dan maakt dat het makkelijk om specifiek voor een 4, 5 of 6-snijder te kiezen.
Ook ligt het aan de capaciteit van de machines of je in de gelegenheid bent om diverse gereedschappen te plaatsen. Vaak zie je bij oudere machines een beperkt aantal gereedschaphouders. Verspaners die echt specialistisch werk doen, die hebben op weer kettingen met een groter aantal gereedschappen in de machine. Daar zie je dat ze bewust aan die ketting een 4-, 5- of 6-snijder hebben zitten. Dit is puur alleen al zodat ze een wisseling minder op de machine hoeven te doen en toch door kunnen.
Bij het grootste gedeelte van de metaalbedrijven ligt dit anders. Die werken met een beperkt aantal gereedschaphouders. Met de frezen daarin bewerken ze dan het liefst alles zonder de gereedschappen van de machine te wisselen.
De basis voor de keuze van het aantal tanden
Uiteraard draait het om het aantal tanden. Heeft een frees 4, 5 of 6 tanden. Maar er zijn 3 belangrijke punten, die de basis vormen voor de keuze van het aantal tanden bij een frees voor metaalbewerking:
- Hoe ga je verspanen? Wat kan je machine aan?
De capaciteit van de machine is bepalend voor de parameters waarmee je kunt frezen. Het aantal tanden heeft weer invloed op de parameters. Daarom heeft het vermogen van de machine een duidelijke invloed op de keuze van het aantal tanden. - Daarnaast gaat het om het type materiaal. Wat ga je verspanen?
Is het materiaal makkelijk te verspanen of bezit het eigenschappen die dit moeilijker maken. - Als laatste gaat het er ook om wat voor afwerking je wilt gaan creëren. Wat zijn de eisen voor het eindresultaat?
Wanneer gebruik je een 4-snijder, een 5-snijder of een 6-snijder?
Hoe meer tanden de frees heeft, hoe fijner de afwerking. Je gaat met een voeding per tand frezen. Dat wil zeggen: hoe meer tanden je hebt, hoe sneller je kunt frezen. Maar ook het basismateriaal dat je gaat verspanen heeft invloed om het aantal tanden. Daarom zie je bij stalen, dat de frezen minimaal vier tanden hebben. Een 4-snijder wordt grotendeels ingezet om voor te frezen.
Een 5-snijder is het meeste universeel in te zetten. Hier worden over het algemeen de hooggelegeerde staalsoorten mee gefreesd, zoals RVS. De chroom en nikkel die in RVS zit, maakt het materiaal moeilijker te verspanen. Je kiest dan voor de 5-snijder. Deze frees is vaak ongelijk verdeeld. Door het oneven aantal tanden snijdt de 5-snijder altijd rustiger.
De 6-snijder is vaak meer voor de afwerking. Daarnaast is deze frees met 6 tanden ook beter geschikt voor de hardere staalsoorten. De 6-snijder is zo gemaakt dat de kern dikker is en hierdoor meer stevigheid heeft, dan een frees met minder tanden.
Kortom…
Als je vooraf altijd goed duidelijk hebt welke producten je moet afleveren, zoals seriematig werk, maak dan een afgewogen keuze tussen 4-, 5- of 6-snijders. Weet je vooraf vaak niet wat je moet gaan verspanen, dan kun je het beste toch voor universele frezen gaan. Hou dan ook rekening met het feit dat je dan wel inlevert op kwaliteit!
Onze specialisten helpen je graag, ze kunnen je voorzien van een advies gebaseerd op jouw situatie.