7 veelvoorkomende uitdagingen bij het gebruik van zaagbladen en hoe los je ze op?

In de wereld van houtbewerking is het zaagblad zonder twijfel een van de meest onmisbare hulpmiddelen. Of het nu gaat om het creëren van verfijnde meubelstukken, ambachtelijke kunstwerken of praktische bouwprojecten, het zaagblad vormt de ruggengraat van veel houtbewerkingen.

In deze blog behandelen we zeven veelvoorkomende problemen, waarmee houtbewerkers te maken krijgen bij het gebruik van zaagbladen. Dit gaat van splintering en brandplekken tot onnauwkeurige sneden en trillingen. Deze problemen beïnvloeden de kwaliteit van je werk en verstoren je creatieve proces. We benoemen ze niet alleen, maar delen ook praktische oplossingen hiervoor.

Door deze tips te volgen en je zaagtechniek te verfijnen, kun je de kans op onjuiste zaagsneden verminderen. Het zorgt ook voor hoogwaardige resultaten bij je houtbewerkingsprojecten.

 

 1. Splintering

Een van de meest voorkomende problemen bij het zagen van hout is splintering of uitrafeling aan de randen van het zaagwerk. Dit kan de afwerking van het werkstuk bederven. Het treedt op als het zaagblad niet scherp genoeg is of wanneer het zaagblad niet geschikt is voor het type hout dat wordt gezaagd. Ook kan het zijn dat de zaag niet goed afgesteld is. Het gaat dan bijvoorbeeld om een te hoge overstand boven het materiaal. Daardoor zaag je met te weinig tanden in het materiaal. Maar hoe voorkom je splintering?

 • Gebruik een zaagblad met veel tanden in dun materiaal en weinig tanden in dik materiaal. Hulp nodig bij het bepalen van het juiste aantal tanden.
 • Plaats het hout met de goede zijde naar beneden om splintering aan de bovenkant van het zaagwerk te minimaliseren of gebruik een voorritser indien mogelijk.
 • Zorg ervoor dat het zaagblad scherp en niet beschadigd is en vrij is van eventueel vuil of hars.

 

 1. Brandplekken

Brandplekken kunnen optreden wanneer het zaagblad te langzaam door het hout beweegt of wanneer er te veel wrijving is tussen het zaagblad en het hout. Dit kan leiden tot oververhitting van het zaagblad en het hout, wat resulteert in verbrande plekken op het oppervlak van het werkstuk. Als gevolg hiervan kan het zaagblad krom trekken. Het is dus van belang om brandplekken te voorkomen, maar hoe?

 1. Verklemming

Zaagbladen kunnen vastlopen in het hout als gevolg van harsophoping, vuil of onjuiste zaagtechnieken. Een verklemming kan gevaarlijk zijn en kan schade toebrengen aan het zaagblad of de zaagmachine. Ook kan de oorzaak zijn dat je een te smal spouwmes ten opzichte van de zaagtandbreedte gebruikt. Gebruik onderstaande punten om verklemming tegen te gaan!

 • Houd het zaagblad schoon van hars, stof en vuil om vastlopen te voorkomen.
 • Controleer regelmatig of het zaagblad niet vast komt te zitten tijdens het zagen, vooral bij het zagen van harsrijke houtsoorten.
 • Zorg voor een juiste zaaghoogte om te voorkomen dat het zaagblad te diep in het hout snijdt en vastloopt.
 • Zorg voor de juiste spouwmesbreedte ten opzichte van de zaagtandbreedte. Stel dat de tandbreedte 3,2 mm is en het moederblad 2,2 mm. Dan tel je dit op, deel je het door twee en dan heb je de juiste breedte van een spouwmes.
 1. Onnauwkeurige sneden

Als het zaagblad niet goed uitgelijnd, versleten of beschadigd is, kan dit leiden tot onnauwkeurige sneden en een slechte pasvorm van de werkstukken. Meestal zie je aan een gebruikt zaagblad dan aan een kant op de flank (zijkant) van de tand aankoeking van het materiaal en lijm. Onnauwkeurige sneden kunnen voorkomen worden.

 • Zorg ervoor dat het zaagblad goed is uitgelijnd met de zaagtafel of zaaggeleider om nauwkeurige sneden te krijgen.
 • Controleer regelmatig of het zaagblad nog scherp en niet beschadigd is en vervang indien nodig.
 1. Geluid en trillingen

Een versleten of onjuist uitgebalanceerd zaagblad kan leiden tot overmatig geluid en trillingen tijdens het zagen. Dit kan niet alleen hinderlijk zijn voor de houtbewerker, maar ook schadelijk voor de zaagmachine en de kwaliteit van het zaagwerk. Een trilling gereduceerd zaagblad werkt fijner en veroorzaakt ook minder geluid. Hoe reduceer je geluid en trillingen?

 • Zorg ervoor dat het zaagblad goed is uitgebalanceerd om trillingen te minimaliseren.
 • Gebruik zaagbladen met een trillings-gedempt moederblad.
 • Controleer of het zaagblad goed is bevestigd en niet loszit, wat trillingen kan veroorzaken.
 • Smeer indien nodig de zaagmachine volgens de aanbevelingen van de fabrikant.
 • Zorg dat de opspanflens zuiver en niet beschadigd is.
 1. Snelle slijtage

Bij intensief gebruik kan een zaagblad snel slijten, vooral als het niet geschikt is voor het type hout of de toepassing waarvoor het wordt gebruikt. Controleer of het zaagblad, oftewel de tanden, nog scherp zijn en niet beschadigd. Slijtage is iets dat je natuurlijk zoveel mogelijk tegen wilt gaan. Dat doe je door:

 • Gebruik het juiste zaagblad voor de specifieke houtsoort en toepassing.
 • Zorg voor een juiste voedingssnelheid en voorkom overbelasting van het zaagblad. Gebruik een toerental dat niet te hoog is. Houd dit rond de 3000 of 4000 toeren.
 • Bewaar zaagbladen op een droge en schone plaats om roestvorming te voorkomen.
 1. Brokkelen van de tanden

De HM tanden van het zaagblad kunnen na verloop van tijd brokkelen, vooral bij het zagen van harde of abrasieve houtsoorten. Dit kan de zaagprestaties verminderen en kan leiden tot een ruwe afwerking van het zaagwerk. Dus om het gewenste resultaat te behalen, is het van belang om uitbrokkelen tegen te gaan met de volgende tips:

 • Kies een zaagblad met hardmetalen tanden voor een langere levensduur.
 • Laat het zaagblad op tijd slijpen om scherpe tanden te behouden.
 • Vermijd te veel zijwaartse druk tijdens het zagen om de tanden te sparen.
 • Positioneer het werkstuk goed voor het zagen en niet tijdens het zagen, anders beschadigen de HM tanden.
 • Zorg dat je niet met te kleine HM tanden zaagt. De tanden moeten voldoende vrijloop hebben aan de zijkant van de tand.

 

Alles draait om een nauwkeurige zaagsnede
In de wereld van houtbewerking kan het verschil tussen een bevredigend resultaat en een teleurstellende mislukking vaak worden toegeschreven aan de nauwkeurigheid van de zaagsnede. Of je nu begint aan je allereerste zaagavontuur of een doorgewinterde vakman bent, het begrijpen van de nuances van zaagbladen en zaagtechnieken is essentieel. Door het juiste zaagblad te kiezen, regelmatig onderhoud uit te voeren, nauwkeurige markeringen te maken en constante aandacht te besteden aan je zaagtechniek, kun je ongewenste uitdagingen rondom zaagsneden overwinnen. Met deze praktische tips en inzichten om een onjuiste zaagsnede te voorkomen, heb je nu gereedschappen hiervoor in handen.

 

Wil je meer inzicht in je gereedschapbeheer en hoe dit kostenbesparend voor jouw bedrijf kan zijn? Onze technisch adviseurs helpen je graag hierbij. Zo nodig komen ze ter plaatse om een advies op maat te geven.

 

28/08/2023 Kennisbank
About Annette Stokbroeks