Trochoidaal frezen of traditioneel frezen: wat is de juiste keuze?

Blog_Trochoïdaal frezen

Trochoïdaal frezen of traditioneel frezen: wat houdt het in en op basis waarvan maakt u de juiste keuze? Wij hebben het voor u uitgezocht.

Wat houdt traditioneel en trochoïdaal frezen in?

Iedereen is bekend met de traditionele manier van verspanen: in een lineaire lijn bewegen. Trochoïdaal frezen werkt anders. Hierbij wijkt de beweging van het gereedschap af van het traditioneel frezen. Bij trochoïdaal verspanen worden er namelijk kleine cirkeltjes gemaakt en vervolgens in een lineaire beweging naar voren verplaatst. Trochoïdaal verspanen wordt daarom ook wel circulair frezen genoemd. Door in een roterende beweging te verspanen is het verspaand volume vrij hoog. Deze manier van verspanen is vooral geschikt wanneer er grote kubieke millimeters moeten worden verspaand. Voor kleine oppervlakten heeft deze manier weinig zin. Doordat deze manier van verspanen sneller werkt, zit het gereedschap korter op de machine. Dit werkt kostenbesparend voor u.

Voordelen van trochoïdaal frezen

Trochoïdaal verspanen en de voordelen ten opzichte van de traditionele manier van verspanen:

  • Ontwikkelt weinig kracht in het materiaal door cirkelbeweging
  • Sneller verspanen, dus tijdbesparend
  • Kortere tijd van gereedschap op de machine, dus kostenbesparend
  • Langere standtijd van de gereedschappen
  • Kan op volledige te snijden diepte ingezet worden
  • Minder warmteontwikkeling

Voor welke materialen is het geschikt?

Trochoïdaal frezen is op bijna elk materiaal te gebruiken. Er is een kleine groep van materialen waar deze freesstrategie lastiger toe te passen is. Dit zijn over het algemeen titaansoorten en gietijzer: ook wel benoemd als de groep overige materialen.

Uw keuzes bij trochoïdaal frezen?

De belangrijkste reden om voor trochoïdaal verspanen te kiezen, is de tijdswinst die u ermee behaalt. Als die keuze gemaakt is, dan staat u voor de keuze meelopend of tegenlopend verspanen. Welke keuze u hier maakt, heeft vrijwel allemaal te maken met de contouren van het product. Bij iedere productsoort of ieder materiaal hoort een bepaalde freesstrategie. In de loop der jaren is hier veel ervaring in opgedaan en energie in gestoken om dit te kunnen bepalen.

Hulp nodig bij het inzetten van de juiste freesstrategie?

Neem dan contact op met één van onze specialisten!

27/08/2020 Kennisbank
About KMWE Toolmanagers