Tegenlopend of meelopend frezen: wat werkt beter?

Meelopend frezen en tegenlopend frezen

meelopend en tegenlopend frezen

Wanneer u ook maar een beetje bekend bent met verspanen en de techniek die hierbij komt kijken, dan zijn de termen tegenlopend en meelopend frezen zeker een keer voorbijgekomen. Maar wat is nou eigenlijk het verschil tussen beide strategieën en is er een strategie die eigenlijk beter is? Wij hebben het voor u uitgezocht samen met één van onze specialisten, Ad Biemans.

Over het algemeen gebruikt men meer tegenlopend dan meelopend frezen. Wanneer er grote stukken van een bepaald materiaal moeten worden verspaand, wordt vaker tegenloop verspanen gebruikt. Dit komt doordat er minder wrijving is tussen de frees en het materiaal, dan bij meeloop. Zo houden de frezen een langere standtijd.

Benieuwd naar ons online assortiment? Check de webshop hier!

Meelopend frezen

Meelopend frezen - KMWE Kennisbank

Meelopend – KMWE Kennisbank

Bij meelopend frezen verspaant u van buiten naar binnen, zie schets. De snijrichting van het gereedschap en de voeding van het werkstuk verlopen in dezelfde richting. Deze freesstrategie is enkel toegelaten bij een machine met mechanische aanvoer, handaanvoer is uiterst gevaarlijk. Wanneer meelopend wordt gebruikt bij een machine met handaanvoer kan het werkstuk de frees ingetrokken worden en dus ook uw handen die dat werkstuk begeleiden.

Meelopend frezen heeft voor- en nadelen. Meelopend heeft de volgende voordelen:

  • Zeer zuivere snijoppervlakten, zelfs bij werkstukken met warrige vezelrichting
  • Een mooier snijbeeld

Nadeel:

  • De standtijd t.o.v. tegenlopend is ca 25% minder door het wrijfeffect.

Tegenlopend frezen

Tegenlopend frezen staat tegenover meelopend. Meelopend wordt gebruikt bij nauwkeurig zuiver werk, tegenlopend frezen wordt gebruikt bij al het overige werk. Als grote oppervlakten van een bepaald materiaal moeten worden verspaand, wordt dit gedaan met tegenloop. Met tegenloop is er een gevaar voor terugslag van het werkstuk vooral bij inloopwerk.

Tegenlopend frezen - Meelopend frezen - KMWE Kennisbank

Tegenlopend – KMWE Kennisbank

Bij tegenlopend frezen is de spaan kommavormig, tamelijk lang en heeft een toenemende dikte. Bij werkstukken met een sterk of tegendraads draadverloop ontstaat bij het bewerken een onzuiver oppervlak door het uitscheuren van de houtvezels, bijvoorbeeld bij vurenhout wat langdradig is.

Bij nauwkeurige rondloop van het gereedschap zijn de machineslagen gelijkmatig. Bij onnauwkeurige rondloop zijn de slagen van variabele grootte. Handaanvoer en mechanisch aanvoer zijn beide mogelijk.

Conclusie: geen van beide technieken is beter. Het ligt volledig aan het type bewerking dat in de desbetreffende situatie uitgevoerd moet worden.

 

 

Advies nodig bij de inzet van gereedschappen bij meelopend of tegenlopend frezen?

Neem dan contact op met één van onze specialisten!

 

25/05/2020 Kennisbank
About Sten van Poppel