De weg naar de juiste coating: welke stappen moet je zetten?
Verspaners zijn altijd op zoek zijn naar manieren om de productiviteit te verhogen en de standtijd van hun gereedschap te verlengen. Het kiezen van de juiste coating voor je verspanende gereedschap kan een cruciale rol spelen in het bereiken van deze doelen. Maar hoe maak je de juiste keuze? In deze blog gaan we dieper in op de stappen die je moet zetten om de perfecte coating voor je verspanende gereedschap te selecteren.
Waarom een coating?
De belangrijkste reden om een coating aan te brengen op een gereedschap is om de standtijd te verlengen. Een coating brengt een gladder oppervlak aan dat slijtvaster is. Een gladder oppervlak betekent minder warmte-inbreng in het gereedschap. Het gereedschap is slijtvaster, omdat deze een hardere laag heeft ten opzichte van het basismateriaal. De langere levensduur zorgt uiteindelijk ook voor betere resultaten, omdat het gereedschap minder snel bot is.
5 stappen om standtijd te verlengen met de juiste coating
Stap 1: Begrijp de basistypen coatings
Je kunt niet kiezen zonder kennis! Voordat je een beslissing kunt nemen over welke coating het beste bij je verspanende gereedschap past, is het essentieel om de basis te begrijpen. Er zijn verschillende soorten coatings beschikbaar. Elk soort heeft zijn eigen unieke eigenschappen en voordelen. Hier zijn de belangrijkste van de meest voorkomende coatings:
- ALCRONA PRO
De ALCRONA PRO is zeker op het gebied van naslijpwerk de meest voorkomende coating. Dit komt vanwege de sterke allround eigenschap van deze coating. Deze coating zal nergens een 10 op scoren, maar is overal wel een voldoende op. Perfect voor bedrijven, die een grote diversiteit aan materialen verspanen. Laat je een Special ontwikkelen, dan is het advies vaak om een specifieke coating te kiezen.
- LATUMA
De LATUMA coating kan hoge temperaturen aan. Deze coating heeft een uitstekende standtijd op zowel staal- als RVS-soorten. Op het gebied van naslijpen is dit ook een veel voorkomende coating. Het geeft goede resultaten op RVS-soorten, die vaak ingezet worden. Het hoge aluminiumgehalte in de coating verhoogt de weerstand tegen oxidatie en de warme hardheid. Ook voor specials wordt de LATUMA coating vaak geadviseerd.
- TISAFLEX
De TISAFLEX coating heeft een extreem hoge oxidatieweerstand, thermische stabiliteit en daarnaast een uitzonderlijke slijtageweerstand. Dat maakt TISAFLEX perfect geschikt voor de bewerking van hardere materialen, waarbij een hoge temperatuur gehaald wordt tijdens het verspanen.
- HARD CARBON
De HARD CARBON coating wordt gebruikt voor het bewerken van non-ferro metalen. De coating is dun, glad en met een hoge hardheid. Daardoor is deze ideaal voor de bewerking van aluminiumlegeringen en andere non-ferro metalen, zoals koper, zilver of goud, GFRP, CFRP en zelfs houtsoorten. Met deze coating kun je ook droog verspanen.
- MAYURA
De MAYURA coating is van waarde bij het veeleisende verspanen van non-ferrometalen en polymeren. Deze coating op koolstofbasis is harder en gladder dan eerdere coatings. Daardoor beperkt je materiaalaanhechting tot een minimum. De MAYURA is extreem dun, waardoor de snijkanten scherp blijven.
- TISINOS
De TISINOS coating zet je in bij uitdagende werkzaamheden op hooggelegeerde RVS soorten. Hierop geeft de TISINOS de beste resultaten qua standtijd. Deze coating heeft een uitzonderlijke slijtvastheid en oxidatieweerstand, zelfs bij extreme temperaturen zoals bij hard verspanen.
Wil je specifieke frezen langer optimaal inzetbaar houden? Bekijk dan het aanbod aan coatings! Allemaal hebben ze eigenschappen geschikt voor uiteenlopende materialen en bewerkingen.
Stap 2: Ken je materiaal
Als je bekend bent met de basiscoatings, is het tijd om je materiaal te analyseren. Het type materiaal dat je verspaant, is de basis voor het kiezen van de juiste coating. Dit kan variëren van staal, aluminium, roestvrij staal tot exotische materialen. Ieder materiaal heeft een nummer. Die materiaalnummers zijn terug te vinden op internet. Dan weet je de samenstelling, de hardheid en andere benodigde eigenschappen van het materiaal. Let bij je keuze er ook op dat de coating niet met het te verspanen materiaal gaat reageren.
Vanuit die basis kijk je verder naar wat de bewerkingsstap is. Dus ga je bijvoorbeeld boren, dan kom je op een andere coating uit dan bij frezen. Vergelijk de eigenschappen van verschillende coatings, zoals hardheid, slijtvastheid, hittebestendigheid, chemische bestendigheid en het wrijvingscoëfficiënt. Deze eigenschappen moeten worden afgestemd op de specifieke bewerkingstaak.
Enkele veelvoorkomende materialen en bijpassende coatings:
- Staal
De juiste keuze: ALCRONA PRO, LATUMA of TISAFLEXVoor staalverspaning zijn ALCRONA PRO en LATUMA coatings uitstekende opties. Ze bieden slijtvastheid en helpen bij het voorkomen van snelle slijtage van gereedschappen. ALCRONA PRO is in dit geval de allrounder en LATUMA is een specifiekere coating, die hogere temperaturen aankan. Wanneer je een moeilijk verspaanbare hooggelegeerde staalsoort moet verspanen springt TISAFLEX eruit qua standtijd. Ook voor geharde materiaalsoorten is deze coating zeer geschikt! - Roestvrij staal
De juiste keuze: LATUMA, TISINOS of TISAFLEXRoestvrij staal is een moeilijk verspaanbaar materiaal. Een juiste coating is dan extra van belang om de standtijd en bepaalde productiviteit te behalen. LATUMA is geschikt voor alle RVS-soorten. TISINOS is een specifiekere coating gericht op hooggelegeerde en moeilijk verspaanbare RVS-soorten. Mocht je met erg hoge temperaturen moeten werken of RVS-soorten met een hoge HRC waarde is de TISAFLEX coating weer de beste keuze - Aluminium & kunststof
De juiste keuze: HARD CARBON of MAYURAVerspanen van aluminium kan uitdagend zijn vanwege het “plakkerige” karakter van het materiaal. HARD CARBON of MAYURA coatings verminderen wrijving en helpen bij het voorkomen van ophoping van materiaal op het gereedschap.
Stap 3: Bewerking
Nadat je het materiaal hebt geïdentificeerd, ga je kijken naar de specifieke snijomstandigheden. Het kiezen van de juiste verspaningsparameters, zoals snijsnelheid, voedingssnelheid en snijdiepte kan lastig zijn bij gecoate gereedschappen. Onjuiste parameters kunnen leiden tot oververhitting, slijtage en verminderde prestaties.
Bij het kiezen van de coating is het van groot belang dat je goed bekijkt om wat voor bewerking en gereedschap het gaat. Dit gaat weer samen met het te verspanen materiaal en de overige omstandigheden.
Bijvoorbeeld: ga je in RVS boren? Maak dan de keuze voor PERTURA coating. Ga je Titanium in boren? Dan is het advies om een TISAFLEX coating te kiezen. Voor ieder gereedschap in een productieproces bestaat een passende coating. Per bewerking zijn de volgende coatings geschikt:
- Boren
De juiste keuzes PERTURA, ALCRONA PRO, LATUMA, TISAFLEX, HARD CARBON.
- Frezen
De juiste keuzes ALCRONA PRO, LATUMA, TISAFLEX, TISINOS, HARD CARBON, MAYURA.
- Ruimers
De juiste keuzes ALCRONA PRO, PERTURA, TISINOS.
- Wisselplaten
De juiste keuzes LATUMA, HARD CARBON
- Tappen & draadfrezen
De juiste keuzes ALCRONA PRO, LATUMA, HARD CARBON
Stap 4: De kostenafweging
Identificeer voor een kostenafweging de prestatie-eisen. Houd rekening met kostenfactoren, inclusief de initiële kosten van de coating. Daarnaast zijn de potentiële besparingen door verbeterde gereedschapsprestaties en verlengde levensduur ook van belang. Bepaal de gewenste prestatiecriteria voor je gereedschap, zoals levensduur, snijsnelheid, oppervlakteafwerking en processtabiliteit.
Sommige coatings gaan langer mee dan anderen. Het is wel zo dat je voor een coating die langer meegaat ook meer betaalt. Dat is dan weer de afweging bij de keuze die je gaat maken. Maar het is zeker niet zo dat de duurste coating altijd het beste is voor je productieproces. Zolang het maar goed werkt om je product in een bepaalde cyclus te maken. Welke productiviteit heb je nodig van je gereedschap?
Stap 5: Testen en evalueren
Op basis van de verzamelde informatie en evaluaties kies je de meest geschikte coating voor je specifieke toepassing.
Maak die keuze zo mogelijk ook op basis van ervaring. Vergeet ook niet om daarnaast te testen. Bij het verspanen van nieuwe, exotische materialen kan het moeilijk zijn om de juiste coating te vinden, die zowel de verspaningsprestaties als de gereedschapsduurzaamheid optimaliseert.
Voer dan tests uit met verschillende coatings om hun prestaties te evalueren onder jouw specifieke omstandigheden. Monitor de prestaties tijdens gebruik en pas het indien nodig aan.
Wanneer geen coating?
Bij een coating gaat het om standtijd en productiviteit. Maar er zijn ook situaties waar de coating achterwege wordt gelaten:
- Uit kostenoverweging
Een voorbeeld kan zijn dat het gereedschap uit een staalsoort gemaakt wordt. Dat is een materiaal dat ook goed zonder een coating kan. Behaal je het benodigde aantal werkstukken ook wel zonder coating? Dan kan dat ook uit kostenoverweging zijn dat je de coating achterwege laat. Dit bekijk je dan per situatie. - Vanwege tijdsdruk
Heb je echt haast met de levering van je gereedschap, omdat je productie dreigt stil te vallen. Kies er dan voor om een paar gereedschappen zonder coating alvast te laten leveren. Je verliest dan minder productietijd en kan alvast beginnen. Op een later tijdstip ontvang je de optimale gereedschappen om de echt goede standtijd uit te halen. Functioneel zijn de frezen zonder coating in het begin in principe hetzelfde. Maar om uiteindelijk goed de standtijd onder controle te hebben dan is de coating wel van belang. - Bepaalde materiaalsoorten
Op bepaalde materialen is een coating juist niet handig. Bij kunststof wil je bijvoorbeeld een heel glad en heel scherp gereedschap hebben. Ook bij hout worden coatings eigenlijk bijna altijd achterwege gelaten, omdat je dan niet het gewenste resultaten krijgt. Het enige dat je met houtgereedschap ook kunt doen, is een hard carbon coating toepassen en dan het spaanvlak nog eens naslijpen. De rand is dan wel scherp, maar het gereedschap kan wel nog zijn warmte kwijt.
De juiste coating: een weloverwogen beslissing
Het kiezen van de juiste coating voor je verspanende gereedschap is een cruciale beslissing. Het beïnvloedt je productiviteit en de levensduur van je gereedschap. Begrijp de basistypen coatings. Analyseer je materiaal en overweeg de snijomstandigheden. Dit gecombineerd met een goede kostenoverweging stelt je in staat om een weloverwogen keuze voor een coating te maken.
Onthoud dat er geen one-size-fits-all oplossing is. Het kan nodig zijn om verschillende coatings te proberen en hiermee te experimenteren om de beste resultaten te behalen voor jouw specifieke toepassingen. Blijf op de hoogte van nieuwe ontwikkelingen in coatings en blijf leren om je verspanningsproces te optimaliseren. Met de juiste coating ben je klaar om je productiviteit naar nieuwe hoogten te tillen.
Verspil geen tijd, maar zet de juiste stappen naar verspaningssucces!
Wil je advies over welke coating voor jouw gereedschappen de best passende is? Onze technisch adviseurs helpen je graag hierbij. Zo nodig komen ze ter plaatse om een advies op maat te geven.