Must-have gereedschappen bij bewerking van de meest voorkomende deuren

Must-have gereedschappen bij bewerking van de meest voorkomende deuren

In deze blog gaan we dieper in op welke gereedschappen het meest geschikt zijn voor het produceren van de meest voorkomende deursoorten. Of je nu werkt aan massieve deuren, standaard schilderdeuren, opdekdeuren, branddeuren, aluminiumdeuren of stalen deuren, op het gebied van gereedschappen hebben wij het antwoord.

Algemene gereedschappen:

 • Drie graden Fasefrees (KW.74549.4-M1)
  Deze frees wordt gebruikt voor het creëren van nauwkeurige fases aan de deur. De fasefrees zorgt ervoor dat de deur een lichte schuine kant krijgt van drie graden, wat het openen en sluiten van de deur vergemakkelijkt. Zonder deze afschuining zou de deur altijd vastlopen. Bovendien is deze frees uitgerust met een klein mesje van vijfenveertig graden aan de onder- of bovenkant ervan. Dit mesje zorgt ervoor dat er op de hoeken rondom de deur ook een kleine afkanting ontstaat, waardoor de deur geen scherpe randen heeft en een mooie afwerking krijgt.
 • Slotgatfrees Diameter 16 (623016030-S)
  Voor het maken van slotkastgaten op maat wordt de slotgatfrees gebruikt. Deze frees heeft een speciale geometrie die zorgt voor een soepele en gelijkmatige verspaning om een nauwkeurig slotkastgat te creëren. De eerste paar centimeters van de frees zijn voorzien van spaanbrekers, terwijl de rest van de frees zorgt voor een efficiënte afvoer van de spanen. Om de beste afwerking te garanderen, moet deze frees in een Z-beweging in de zijkant van de deur worden gebruikt, met intervallen van ongeveer vier millimeter.

Massieve Deur

Massieve deuren zijn gemaakt van massief hout zoals vuren, meranti, essen of eiken. Hierdoor zijn ze soms moeilijker te zagen en te frezen. Het vereist krachtige gereedschappen om nauwkeurige sneden te maken zonder dat het materiaal uitsplinterd. Het bewerken van een houtsoort met een lange nerf-structuur (vuren) is lastiger dan die met een korte nerf-structuur (meranti). Bovendien kunnen massieve deuren variëren in dikte en grootte, waardoor de precisie van de bewerkingen van cruciaal belang is. Enkele krachtpatsers die je hiervoor kunt gebruiken zijn:

 • Kanefusa Board-Pro (K202235030 – BP-2 Z=72 “BC”)
  De ideale zaag voor het nauwkeurig rondzagen van deuren. Deze is geschikt voor zowel massief hout als voor samengestelde plaatmaterialen. Dankzij de wisseltand zorgt deze zaag altijd voor een mooie en vlotte zaagsnede. Voor massieve deuren die dikker zijn dan de standaard adviseren we de K202130030. Deze heeft weinig tanden en kan hierdoor de spanen beter kwijt waardoor warmte ontwikkeling wordt voorkomen. De plaatmaterialen die gebruikt worden voor deuren worden meestal gezagen op een platen-opdeelzaagmachine. Voor deze machine is een zaagblad met 72 tanden op hogere aanvoersnelheid veel gebruikt. Deze zaag kan veelzijdig ingezet worden.
 • Zaagblad opname HSK-63F (3213210604)
  Een onmisbaar onderdeel voor CNC-gebaseerde zaagtoepassingen. Zonder deze houder kan de zaag niet door de CNC-machine opgenomen worden. Je hebt verschillende type zaagbladhouders met of zonder tegenflens en diverse A-maat lengtes.

Standaard Schilderdeur

Standaard schilderdeuren worden vaak gebruikt in verschillende projecten en moeten een glad en gelijkmatig oppervlak hebben voor een goede afwerking. Dit vereist nauwkeurige frezen en boren om ervoor te zorgen dat deuren perfect passen en functioneren. Bovendien moeten eventuele gaten voor hardware zoals handgrepen en sloten precies worden geboord. Hieronder enkele gereedschappen die hier geschikt voor zijn:

 • Konstantin Mini-Speedy (C246-203625R)
  Een veelzijdig gereedschap dat perfect is voor diverse bewerkingen. Door de ‘scherende’ stand van de mesjes, vierenvijftig graden, gaat de frees moeiteloos langs alle soorten deuren. Ook voor de massieve deur kan deze ingezet worden. De mesjes zorgen voor een vlak en glad oppervlak. Daarnaast is er ook geen uitsplintering in de deklaag van de deur vanwege de positieve en negatieve wisselsnede.
 • Doorgangsboor (4222408000) en Patentgatenboor (10803.0003)
  Voor het precies boren van gaten volgens specificaties. Een doorgangsboor moet ervoor zorgen dat er, bij het doorboren van de volledige deur, geen uitsplintering aan de onderkant plaatsvind. Schilderdeuren beschikken niet altijd over een harde deklaag waardoor de uitsplintering een groter gevaar is.
 • Krukgatfrees (3220601804)
  Hiermee wordt het gat voor de deurklink gefreesd. Dit kan met HM wisselmessen, hierdoor blijft de diameter constant. Je kunt ook kiezen voor een diamantfrees voor een lange standtijd.

Opdekdeur

Opdekdeuren hebben opdekranden die moeten worden bewerkt voor scharnieren en sloten. Het is essentieel om deze randen nauwkeurig te frezen om ervoor te zorgen dat de deur correct kan worden gemonteerd en goed sluit. Het vereist speciale gereedschappen en precisie om de juiste diepte en hoeken te bereiken. De twee gereedschappen hieronder kunnen bij deze bewerking niet ontbreken:

 • Konstantin Mini-Speedy (C246-203625R) en Doorgangsboor (4222408000)
  Essentieel gereedschap voor diverse bewerkingen aan opdekdeuren. De Konstantin Speedy freest moeiteloos langs de deur. Deze omtrek freesbewerking zorgt voor een haakse deur met een glad frees oppervlak zonder uitsplintering van het materiaal. Met de doorgangsboor zorg je ervoor dat je de gaten precies boort volgens specificaties. Daarnaast voorkomt het uitsplintering aan de onderkant bij een opdekdeur.

Branddeur

Branddeuren moeten voldoen aan strikte veiligheidsnormen en daarom is precisie bij het bewerken essentieel. Het correct frezen van sponningen en het maken van openingen voor brandwerende materialen zoals afdichtingen en klinken is van vitaal belang om de brandwerende eigenschappen van de deur te behouden. Een onmisbaar gereedschap hiervoor is:

 • Sponningsfrees (C273)
  Speciaal ontworpen voor de productie van branddeuren. Hiermee maak je de perfecte sponningen. Sponningsfrezen komen in allerlei verschillende maten voor. Dit gereedschap is, voorzien van een extra mesje die een perfecte uitsparing freest waar de standaard afdichtingen dan inpassen.

Aluminium- en stalendeur

Aluminium- en stalen deuren zijn gemaakt van hardere materialen die speciale gereedschappen vereisen om te bewerken. Het snijden en frezen van aluminium en staal kan uitdagend zijn vanwege de neiging tot verspaning en het risico op beschadiging van het gereedschap. Het is belangrijk om gereedschappen te gebruiken die specifiek zijn ontworpen voor deze materialen en om de juiste snijsnelheden en voedingen toe te passen om de beste resultaten te behalen. Enkele geschikte gereedschappen hiervoor zijn:

 • Kanefusa Alu-Prof
  Een zaagblad speciaal ontworpen voor het bewerken van aluminiumprofielen. De Alu-prof heeft een speciale tandvorm, welke we geheim houden. Deze tandvorm zorgt ervoor dat het profiel na het zagen geen braamvorming vertoond en een vlakke zaagsnede garandeert.
  Net als de andere zagen van Kanefusa heeft deze zaag een standtijd die twee tot drie keer langer is dan een algemene aluminium-zaag.
 • Kanefusa Ferro-Max
  De profielen moeten op maat gezaagd worden. Om een stalenprofiel te zagen gebruik je een HSS of HM zaagblad. Een voorbeeld hiervan is de Kanefusa Ferro-Max. Deze is ideaal voor het bewerken van stalen profielen.
 • KBT.110
  Voor het frezen van staal kan het best gebruik gemaakt worden van een vhm drie snijder. Een goed voorbeeld hiervan is de KBT.110 reeks. Dit is een reeks vhm spiraalfrezen die hier in huis ontworpen en geproduceerd wordt. Hierdoor is de prijs/kwaliteit verhouding interessant.

Mochten er voor specifieke bewerkingen zijn, waarbij meerdere gereedschappen nodig zijn, kunnen we meedenken in het vereenvoudigen van deze bewerking met behulp van specials.

Kozijn

Naast de deuren zelf, is ook het kozijn een cruciaal onderdeel van de deurproductie. Het vormt een belangrijk onderdeel van de algehele constructie en functionaliteit van de deur. Kozijnen moeten nauwkeurig worden gefreesd en geboord om ervoor te zorgen dat ze perfect passen en de deur stevig ondersteunen. Gereedschappen die wij hiervoor aanraden zijn:

 • Dia Schachtfrees Z=2+2
  Voor nauwkeurige bewerkingen aan de omkasting. Deze frees gaat soepel door MDF & Multiplex, de meest gebruikte materialen voor omkastingen. Omdat hij door zijn Z=2+2 snel meters kan maken maakt deze frees heel veel spanen. Om de afvoer van deze spanen te bevorderen gebruiken we deze frees samen met de turbine. Deze zorgt ervoor dat de spanen omhoog worden gezogen recht in de stofafzuiging van de machine. Dankzij deze frees is het mogelijk om de productiesnelheid te bevorderen.

Tips

Naast het selecteren van de juiste gereedschappen, zijn er nog enkele handige tips om de productie van deuren te optimaliseren en mogelijke problemen te voorkomen:

 • Voorkom uitsplinteren van materiaal: Chippen van materiaal kan de kwaliteit van uw deuren aantasten. Om dit te voorkomen, raden we het gebruik van Kanefusa zagen aan. Deze zagen zijn ontworpen om nauwkeurige en schone sneden te maken, waardoor uitbrokkeling tot een minimum wordt beperkt.
 • Deurbewerking op nesting CNC: Wanneer je deuren wilt bewerken op een nesting CNC-machine, is het gebruik van een slotkast aggregaat type extra en een soft-touch aggregaat aanbevolen. Doordat de machinetafel vlak is kan horizontale bewerkingen uitdagingen met zich meebrengen. De soft-touch aggregaat beweegt met het oppervlak van de deur mee zodat bewerkingen of siergroeven altijd precíés even diep zijn.
 • Een fase aan de randen: Doormiddel van de gelijkfreesaggregaat in combinatie met een vijfenveertig graden frees kun je aan de boven- en onderkant van de deur een kleine fase aanbrengen. Hierdoor zijn je randen niet meer scherp, maar hebben ze een kleine afronding.

We begrijpen dat het succesvol produceren van deuren staat of valt met de kwaliteit van de gebruikte gereedschappen en aggregaten. Mocht je andere uitdagingen hebben omtrent deurbewerking of nog vragen hebben over welke gereedschappen nog meer van belang zijn? Neem dan gerust contact met ons op. We kijken graag met je mee en komen indien gewenst kijken naar jouw specifieke situatie op locatie.

Advies nodig bij de inzet van deze gereedschappen of een specifieke uitdaging op het gebied van deurbewerking? Onze specialisten komen zo nodig zelfs bij je op locatie om je van advies op maat te voorzien.

 

13/05/2024 Kennisbank
About KMWE Toolmanagers