Wat is het juiste gereedschap bij moeilijk te bewerken houtsoorten?

Blog juiste gereedschap bij moeilijk te bewerken houtsoorten | KMWE Toolmanagers

Voor het bewerken van hout zijn er specifieke gereedschappen. Maar wat nu als je materiaal een combinatiemateriaal is zoals volkern, cementvezelplaat of MDF met fineer? Voor moeilijk te verspanen materialen is standaard gereedschap vaak niet toereikend en is maatwerk de oplossing.

Steeds vaker krijgen onze houtbewerkende klanten te maken met combinatiematerialen, zoals samengestelde platen. Daarnaast worden toplagen harder en dikker vanwege slijtvastheid en moet het met diepere houtnerfstructuren meer op echt hout lijken. Voor al deze producten geldt dat ze moeilijker te verspanen zijn en dan begint de zoektocht naar het juiste gereedschap.

Om dat juiste gereedschap te vinden voor het frezen, boren en zagen van moeilijke materialen stellen we de volgende vragen:

  • Welk materiaal ga je bewerken en wat wordt de bewerking: zagen, frezen of boren?
    Steeds vaker wordt in de interieurbouw gebruik gemaakt van harde en dikke toplagen of juist van zeer dun en kwetsbaar fineer. Om een goede afwerking te behouden vergt het soms een andere bewerking en dus ander gereedschap. De dikte van het materiaal heeft ook invloed op welk verspanend gereedschap je nodig hebt.
  • Op welk toerental/welke aanvoersnelheid verwerk je het hout en of combinatiemateriaal?
    De parameters zoals aanvoersnelheid en toerental hebben effect op de afwerking en het gewenste kwaliteitsniveau. Wij testen dat graag live bij je op locatie, zodat we in overleg kunnen bekijken welk gereedschap passend is. Graag kijken wij mee bij de machine om daar te finetunen en het meest passende gereedschap voor jouw productieproces te kiezen.
  • Wat wordt het eindproduct en wat is de kwaliteitseis?
    De gevraagde kwaliteit staat altijd bovenaan! Ons doel is om samen die kwaliteitseis te behalen. Daarom is het ook belangrijk om te weten over welk eindproduct wij het hebben. Is het einddoel een luxe interieur in een jacht of krijgt het een industriële toepassing?

De stappen leveren veel antwoorden op die samen met het beschikbare budget leiden naar het juiste gereedschap voor het verspanen van moeilijke materialen. Het kan zijn dat het juiste gereedschap voor verspanen leverbaar is via onze partners zoals AGEFA, Aigner en Kanefusa of iets uit onze eigen productie. Wij zien ook dat er steeds meer vraag is naar maatwerk gereedschap.

Niet het gewenste resultaat met standaard gereedschap?

Dan bieden special tools misschien de uitkomst. Special tools kunnen bestaan uit drie verschillen materialen: hardmetaal (bestuckt of wisselmessen), volhardmetaal of diamant. Diamant heeft als groot voordeel dat het een veel langere standtijd heeft, maar wel duurder in aanschaf is. Een eventueel ander nadeel van diamant is dat het een stompere wighoek heeft waardoor de afwerking minder secuur en scherp is. Dat kan een punt van aandacht zijn bij bepaalde materialen die juist een scherpe snede eisen. Voor volkern (Trespa) en cementvezelplaat valt de keuze vaak wel op diamant omdat je anders geen standtijd hebt vanwege het harde materiaal.

Gereedschap per productgroep

Gereedschap op maat is de ideale situatie. Maar het is ook mogelijk om breder te kijken. Als je misschien maar 20 procent van de tijd bijzondere materialen bewerkt is het ook mogelijk om gereedschap per productgroep aan te schaffen.

Materialen zijn onder te verdelen in productgroepen. Zo kun je bijvoorbeeld MDF, spaanplaat en multiplex onder één productgroep schalen. Na het indelen gaan wij op zoek naar het meest passende gereedschap dat voor meerdere houtsoorten of combinatiematerialen toepasbaar is.

Daarbij kijken wij niet alleen naar de kwaliteit maar ook naar het budget en het al aanwezige machinepark. Want niet elke machine kan onbeperkt gereedschappen wisselen. Onze buitendienstmedewerkers nemen hun praktijkkennis mee in hun advies om ervoor te zorgen dat het juiste gereedschap uiteindelijk ook op de beste manier ingezet wordt.

Advies nodig bij de inzet van deze gereedschappen of een specifieke uitdaging op het gebied van deurbewerking? Onze specialisten komen zo nodig zelfs bij je op locatie om je van advies op maat te voorzien.

 

14/06/2024 Kennisbank
About KMWE Toolmanagers