Hoe kunnen verspaners met beperkte middelen hun opspannings- en opnamesystemen optimaal inzetten?

Ieder bedrijf werkt met budgetten. Naast opspannings- en opnamesystemen vragen andere gebieden ook om investeringen, zoals marketing, personeel of voorraadbeheer.

Of je nu een kleine, middelgrote of grote speler bent. Het optimaal inzetten van opspannings- en opnamesystemen is voor alle verspaners van belang. Wat zijn daarbij je wensen en wat is je budget? Ontdek in onze blog hoe je dit efficiënt kunt doen zonder grote investeringen.

 

Verschillende manieren van opspanning bij CNC-uitrustingen

Opspanning en opnames zijn twee fundamentele concepten in de wereld van verspaning en CNC-bewerking. Ze vormen de ruggengraat van productieprocessen en hebben een directe invloed op de precisie, efficiëntie en kwaliteit van jouw eindproducten.

Er bestaan verschillende manieren van opspanning van gereedschappen. We bespreken de meest ingezette manieren hiervan als het om CNC-uitrustingen gaat:

 • Hydro opname
  De Hydro opname zet je in bij het gereedschap dat je het meest gebruikt, bijvoorbeeld de nesting frees. Dit is de meest zuivere manier van opspannen.
 • Krimp opname
  Een krimp opname zet je in bij gereedschappen en bewerkingen, waar je een hoge nauwkeurigheid verwacht. Denk bijvoorbeeld aan diamantfrezen. Deze manier van opspanning is ook geschikt voor gereedschappen met wisselmessen, waarvan je een hoge nauwkeurigheid wenst. Deze gereedschappen hoeven hoeft namelijk nooit geslepen te worden en zo blijft de uitsteeklengte altijd hetzelfde.
 • Spantang opname
  Spantangen zet je in bij gereedschappen, die je wilt kunnen wisselen. Deze gereedschappen zet je over het algemeen minder in en hoeven minder nauwkeurig te zijn. Spantangen moeten na een bepaalde tijd vervangen worden vanwege de nauwkeurigheid en de veiligheid.

 

Welke factoren bepalen de manier van opspanning?

 • De mate van nauwkeurigheid
  Hoe nauwkeuriger de opspanning, hoe minder trilling er ontstaat. Onder aan de streep betekent dit ook hoe mooier het bewerkingsresultaat is.
 • Het beschikbare budget
  Hoe nauwkeuriger de opspanning is, hoe hoger de kosten van deze oplossing zijn. Dus hoe nauwkeurig moeten je bewerkingen zijn en wat is je budget?
 • De mate van de benodigde flexibiliteit
  De verschillende manieren van opspanning hebben ook een bijbehorende mate van inzetbaarheid:
  Hydro opname: kan zelf gewisseld worden. De hydro opname is geschikt voor één schacht diameter.
  Krimp opname: kan niet zelf gewisseld worden. Elke frees moet dus in een aparte krimphouder gemonteerd worden.
  Spantang opname: kan zelf gewisseld worden voor spantangen en gereedschappen met verschillende diameters

De basis voor de keuze voor een manier van opspanning ligt uiteindelijk bij wat de wensen en het budget zijn.

 

Tips om je opspanning en opnames te verbeteren

Laten we kijken naar manieren waarop je als kleine of middelgrote verspaner met beperkte middelen deze belangrijke aspecten van jouw productieproces kunt optimaliseren.

 1. Neem de tijd voor een goede en zuivere opspanning
  Welk systeem het dan ook is, neem de tijd voor een goede opspanning. Met een opspanning breng je gereedschappen door middel van een as of spantanghouder over naar de motor. Gaat daar iets niet goed, dan lijden de motor en de lagers van de motor daarvan. Dus het gereedschap moet goed opgespannen zitten op een as of in een spantang. Maak vooraf het gereedschap en de opspanning goed schoon. Zorg er daarnaast voor dat je een opspanning goed vast zet om tijdens de productie efficiënt te kunnen werken en mooie kwaliteit te behalen.
 2. Optimaliseer je gereedschapskeuze
  Zorg ervoor dat je de juiste snijgereedschappen gebruikt voor je specifieke bewerkingen. Het juiste gereedschap kan het verschil maken in termen van snelheid en precisie. Dit is belangrijk omdat je te maken hebt met hoge toerentallen. Als opspanningen van gereedschappen niet goed zijn, dan is dat terug te zien in de freeskwaliteit oftewel de machineslag die je dan ziet op het werkstuk.
 3. Onderhoud is cruciaal
  Houd jouw opspannings- en opnamesystemen in topconditie. Regelmatig onderhoud en schoonmaak kunnen de levensduur van je apparatuur verlengen en de consistentie van je resultaten verbeteren.
  Bij opspannen van gereedschap is het heel belangrijk dat de opspan as of de spantang zuiver is en dat er geen beschadigingen op zitten. Dan kan de opspanning van het gereedschap goed plaatsvinden in de bewuste as of houder. Ook voor een spantang geldt dat deze geen eeuwig leven heeft. Vervang deze op tijd. Het is geen grote investering, maar heeft wel grote invloed op het eindresultaat.
 4. Investeer in training en opleiding
  Een van de meest kosteneffectieve manieren om je opspannings- en opnamesystemen te verbeteren, is door te investeren in de vaardigheden van je personeel. Zorg ervoor dat je machinisten goed zijn opgeleid en op de hoogte zijn van de nieuwste technologieën en technieken. Dit zal helpen om verspilling te verminderen, de nauwkeurigheid te verbeteren en de productiviteit te verhogen.
 5. Werk met leveranciers die meedenken
  Kies leveranciers die bereid zijn om met je samen te werken aan een oplossing op maat. Ze bieden je een optimale oplossing, die past bij je budget en behoeften.


Je optimale opspannings- en opnamesystemen

In slechts een paar eenvoudige stappen kun jij je opspannings- en opnamesystemen optimaliseren zonder enorme financiële inspanningen. Onthoud dat precisie en kwaliteit de sleutels zijn tot succes in de maakindustrie. Met de juiste aanpak kun je deze doelen bereiken, ongeacht de omvang van jouw onderneming.

 

 

Wil je advies bij de keuze voor een opspanningssysteem voor een CNC-uitrusting? Onze specialisten bekijken graag samen de mogelijkheden. Zo nodig komen ze ter plaatse om een advies op maat te geven.

 

30/10/2023 Kennisbank
About Sten van Poppel