Hoe bepaalt u uw freesstrategie bij metaalbewerking?

Hoe bepaalt u uw freesstrategie bij metaalbewerking?

Blog_METAAL_freesstrategie

Wanneer u begint met verspanen, bepaalt u een freesstrategie voor uw gereedschappen. Dit doet u vanuit uw eigen kennis of eigen ervaring. Maar wat is de beste strategie en kunt u dezelfde strategie gebruiken voor meerdere materialen? Dit hebben wij voor u uitgezocht met een van onze specialisten, Mark van Nistelrooij.

Het uitgangspunt voor uw freesstrategie

Een freesstrategie is de weg die het gereedschap in het product volgt. Het kiezen van de freesstrategie begint altijd bij het materiaal. Is het materiaal staal, RVS, gietijzer of aluminium? Dit is de basis en het uitgangspunt voor de freesstrategie.

Welke factoren bepalen de freesstrategie?Metal_Drilling_04.jpg

Nadat dit bepaald is, wordt bekeken hoe de frees zijn baan af gaat leggen. Gaat de frees met volledige diepte in het materiaal of maar driekwart? Is meelopend of tegenlopend frezen de juiste keuze? Dat is allemaal onderdeel van het bepalen van de juiste en uiteindelijke strategie.

Waarom is het zo belangrijk om rekening te houden met een freesstrategie?

  • Kwaliteit van het product
  • Tijdsduur van gereedschap op de machine

Wanneer een freesstrategie gekozen wordt, gaat het allemaal om de snelheid van het gereedschap. Als een product langer op de machine zit, wordt het kostenplaatje hoger. En dat is nu net niet wenselijk. De juiste freesstrategie zorgt ervoor dat het gereedschap zo kort mogelijk in gebruik is. Wanneer u ervaart dat dit korter kan, dus dat het product te lang op de machine zit, kunt u altijd kiezen voor een andere freesstrategie. Kies de freesstrategie die zowel kostenbesparend als tijdbesparend is.

Metal_Drilling_03.jpgWelke freesstrategie gebruik je bij welk gereedschap?

Als laatste is het enorm belangrijk om rekening te houden met welke freesstrategie u gebruikt bij welk gereedschap. Je kan niet elke frees voor elke strategie gebruiken. Denk aan een frees die ontwikkeld is voor trochoïdaal frezen. Daar kunt u over het algemeen bijna elke freesstrategie mee uitvoeren, maar niet iedere frees kan trochoïdaal frezen.

Heeft u hulp nodig bij het bepalen van uw freesstrategie?

Neem dan contact op met een van onze specialisten!

 

 

21/07/2020 Kennisbank
About Annette Stokbroeks