Deel 3: Hoe begeleid je je kinderen om het familiebedrijf over te nemen?
Samen aan de basis
Margaretha en Corné proberen ze steeds goed in de gaten te houden. “We houden ze in de gaten of ze goed in hun vel zitten en of ze het ook willen vertellen als er zich problemen voordoen. Want er komen bij zoiets genoeg uitdagingen naar voren, waar ze tegenaan lopen. Het is belangrijk om die dingen altijd bespreekbaar te maken.” Elke maand willen ze even bij elkaar komen en dan wordt er samen een hapje gegeten, zonder zakelijke agenda, maar over “Hoe voel je je? Hoe gaat alles?.
Wil je het graag doen dan gaan we je helpen!
Om Marlon en Jorg goed te kunnen begeleiden, kwamen ze terecht bij twee clubs: Next Generation en Jong Management. Jong Management vanuit de Metaalunie georganiseerd en Next Generation vanuit Brainport. Daar zijn Corné en Margaretha mee in gesprek gegaan, met een aantal gesprekspartners, met de vraag “Hoe doe jij dat?”.
Zo kwamen ze in een groep met een 4 à 5-tal bedrijven uit de regio vanuit verschillende branches. Die worstelden allemaal met hetzelfde onderwerp. “Ik ben nu zo’n 50/55 jaar, ik heb kinderen en die willen misschien wel mee in het bedrijf”. Daar zijn ze mee verder in gesprek gegaan. “Het gaat dan niet alleen over het bedrijf overdragen, maar om het emotionele, rationele en ook het financiële stuk. Alle onderwerpen lopen dan door elkaar.” Margaretha ging met de moeders bij elkaar zitten: “Waar loop jij tegenaan?”. Corné met de vaders: “Wat vind jij daarvan?”. De kinderen kwamen bij elkaar. Dat was heel erg mooi en daar hebben ze met elkaar heel veel geleerd. Dat proces heeft uiteindelijk zo’n 4 tot 5 jaar geduurd. Er was een doel voor ogen, maar elke keer kwam er wel iets bij, in de positieve zin! Het is een heel proces dat je doorloopt, niet een kwestie van “Jij gaat dit doen!”, maar “Wil je het graag doen dan gaan we je helpen!” Het moet ook passen! Het moet ook goed voor de medewerkers zijn en het bedrijf.
Wanneer zet je de stap?
Je kunt wel zeggen “Dan moet het over?”, maar het is veel belangrijker om het langzaam aan over te nemen. Jorg gaf al snel aan: “Als jij dan een stap terug doet, dan ga ik dat wel doen!” Prima, laat maar lopen. Maar daar ging geen maand overheen voordat de opmerking kwam: “Het is toch wel fijn als je er nog even bent.” Het was toch wel een hele grote stap. Zowel Jorg als Marlon groeien in hun functie. Het is een weg van verantwoordelijkheid nemen, waarbij Corné deze steeds meer afgeeft. Zolang hij ziet dat het goed gaat, dan neemt hij iedere keer een stap terug. Het is niet zo dat zijn kinderen een door hem vastgesteld idee moeten volgen. “De jongere generatie is op een aantal punten heel scherp en dat zet mezelf ook weer op scherp.”
Onderaan beginnen of ervaring buiten het bedrijf opdoen?
Het doel was altijd om buiten het bedrijf eerst ervaring op te doen. Marlon heeft haar ervaring opgedaan in de zorg. Tegen Jorg werd gezegd: “Jij gaat eerst ergens anders werken.” Toen ging hij stage lopen bij een bedrijf. Dat bedrijf had zoveel connecties met KMWE Toolmanagers, dat er besloten is daar de helft van over te nemen.
Dat ging met name over het deel waar Jorg werkzaam was. De vraag was toen: “Je hebt het 2 jaar gedaan en nu zou iemand anders dat weer opnieuw op moeten gaan pakken.” De beslissing werd gemaakt om Jorg toch binnen het bedrijf te houden, maar onder leiding van anderen en niet Corné. Jorg is in die tijd ook begonnen in de buitendienst, ook hier weer zonder tussenkomst van zijn vader. Van daaruit is hij steeds meer de leiding gaan nemen tot het punt dat ze bij elkaar gingen zitten en het jong management bedachten. Marlon en Jorg werden hier onderdeel van. Zodoende zijn beide kinderen weer verder doorgegroeid.
Sleutel naar succes
Onderaan beginnen, stevig in hun schoenen staan. Dat is altijd de bedoeling geweest. “We zijn familie, maar we gedragen ons niet als familie in het bedrijf.” Ieder staat voor zijn taak en als ze iets fout doen worden ze daar ook op aangesproken, soms nog wel eerder dan een ander. Op dat moment zijn ze ook gewoon medewerker en die scheiding tussen werk en privé moet er ook goed zijn. Binnen een familiebedrijf zijn alle medewerkers een onderdeel van die “familie”.
“Het is ook van belang dat zowel Marlon en Jorg hun eigen taak hebben. Een duidelijke scheiding in taken en waar nodig elkaar aanvullen”. Dit is in de ogen van Corné en Margaretha de sleutel naar een succesvolle samenwerking tussen zus en broer.
Voor de toekomst wensen Margaretha en Corné voor hun kinderen uiteraard dat het bedrijf goed blijft lopen. “Dat ze beide gezond blijven, maar vooral dat ze goed met elkaar door een deur kunnen blijven gaan. Het bedrijf mooi doorzetten. Dat er iets moois op rit staat. Let vooral op jullie grenzen en ook dat je niet alles zelf kunt doen!”
Zelf willen ze graag voor de toekomst verbondenheid met het bedrijf behouden. “Natuurlijk kun je ook reizen gaan maken en dergelijke, maar vooral genieten van de kleine dingen staat hoog op de lijst. Daar haal je energie uit!”
Heb je deel 2 gemist? “Hoe houd je een familiebedrijf, een familiebedrijf?”
Benieuwd naar hoe de vervolgstappen naar de toekomst zijn gezet?
Hou dan onze kanalen in de gaten voor het vervolg hierop!