Dit is hoe u eenvoudig kiest tussen gereedschap slijpen of nieuw aanschaffen!

Gereedschap slijpen of nieuw aanschaffen

“Mijn gereedschap is bot, wat nu? Laat ik het slijpen of ga ik een nieuwe aanschaffen? Gereedschap slijpen is een handige manier om kosten te besparen, maar bij nieuwe gereedschappen is de maatvoering en de prestatie gegarandeerd.” Kortom, u staat voor een moeilijke keuze. Onze specialist Jorg Michiels legt uit hoe het zit en helpt u bij het maken van uw keuze.

 

Wanneer is het verstandig om een nieuw gereedschap aan te schaffen en niet te slijpen?

Het is raadzaam om gereedschap nieuw te kopen bij frezen met een diameter kleiner dan 10 mm. Dit heeft namelijk 2 redenen:

  1. Deze frezen zijn bij aanschaf al zo goedkoop dat ze het niet ‘waard’ zijn om te slijpen.
  2. Deze frezen hebben een te kleine diameter om te laten slijpen. De verhouding van de geometrie wordt in verhouding heftiger aangetast, dan dat van een frees met een grotere diameter.

Het heeft de voorkeur om een nieuw gereedschap aan te schaffen wanneer er behoefte is aan een specifieke maatvoering. Bij slijpen wordt de totaallengte namelijk altijd korter. Als het bijvoorbeeld essentieel is dat de totaallengte van het gereedschap gelijk blijft, dan heeft het geen zin om het gereedschap te laten slijpen.

Gereedschap slijpen

Wanneer is het dan juist wél verstandig om het gereedschap te laten slijpen?

De gereedschappen die het meest geschikt zijn voor slijpen zijn boren, frezen en zagen. Hierbij moet er wel rekening gehouden worden met de diameter van het betreffende gereedschap. Bij zagen is dat iets minder van belang. Hier gaat het met name om het aantal tanden dat de zaag heeft. Gereedschap slijpen is natuurlijk een perfecte manier om kosten te besparen, maar op een gegeven moment is het gereedschap ‘op’. Het gereedschap is te vaak geslepen, voldoet niet meer aan de wensen van de klant en levert niet meer de gewenste prestaties. Het aantal keer dat een gereedschap geslepen kan worden verschilt:

  • Frezen – 2 tot 3 keer, hierna wijkt de maatvoering teveel af ten opzichte van het origineel. Spaankamers worden te klein en tanden worden te dun. Hierdoor kan de werking van het gereedschap niet meer gegarandeerd worden.
  • Boren – 4 tot 5 keer, hierna is de boor te kort. Bovendien is de vrijloop te kort, waardoor het gat niet diep genoeg geboord kan worden. Ook vertoont de boor slijtage op de diameter, waardoor de kwaliteit van het gat niet meer gegarandeerd kan worden.
  • Zagen – 8 tot 9 keer, hierna is het hardmetaal zo dun, dat het niet meer veilig is en de kwaliteit van de zaagsnede achteruit gaat.
Gereedschap slijpen | Zaagblad net terug uit de slijperij

Kanefusa zaag net terug uit de slijperij

Kosten besparen,… hoeveel dan?

Het is het meest economisch verantwoord om een frees 1, 2 of 3 keer na te slijpen. De stelregel is dat de kosten van slijpen en coaten van een gereedschap ergens tussen 30% – 50% van de nieuwprijs zit. Hieronder een voorbeeld waarin we deze regel toelichten en duidelijk wordt hoeveel kosten u kunt besparen:

Stel, een nieuwe frees kost €100,00 en slijpen kost ongeveer €45,00.
U koopt één nieuwe frees ter waarde van €100,00 en slijpt uw gereedschap twee keer na ter waarde van €45,00. Dat is een totaal van €190,00, koopt u drie nieuwe frezen, dan was u in totaal een bedrag van €300,00 kwijt geweest. Hiermee bespaart u dus gemiddeld €110,00, dit is 36,66%.

Klinkt goed, maar wat is dan precies het probleem met gereedschap slijpen?

Door gereedschap te slijpen wijzigt de maatvoering, in het ergste geval zelfs de originele geometrie. Dit zien productiebedrijven als een probleem. Het gereedschap moet namelijk opnieuw ingemeten worden om vervolgens in het gereedschapsmagazijn van de machine geplaatst te worden. Dit kost tijd. Voor de moderne productiebedrijven van nu is tijd van levensbelang. Deze productiebedrijven zijn veeleisend geworden, en terecht! De multinationals waaraan zij moeten leveren, hebben een enorm hoge verwachting.

Daarnaast hebben veel productiebedrijven slechte ervaringen met lokale slijperijen. Naast dat de inzetbaarheid van het geslepen gereedschap niet goed is, verslechteren de prestaties, kijken slijperijen niet naar afkeurnormen en wordt er niet duidelijk afgestemd wat de nieuwe maatvoering van het gereedschap moet worden. Het gevolg is dat het gereedschap in de kast belandt, de gereedschappen worden niet meer ingezet en dan is het natuurlijk zonde om ze te laten slijpen.

Als oplossing sturen productiebedrijven hun te slijpen gereedschappen op naar de gereedschapsfabrikant, want ‘alleen de gereedschapsfabrikant kan het gereedschap slijpen naar de originele staat’. Ze moeten dan rekening houden met levertijden van 4 – 8 weken. Is dat werkelijk de enige oplossing?

Gereedschap slijpen | Productiehal KMWE Toolmanagers & KGS Tools

Een kijkje in onze slijperij

Kan alleen de gereedschapsfabrikant het gereedschap juist slijpen?

Nee, een slijperij die is uitgerust met de modernste meettechniek, CNC-slijpmachines, een goed slijpstenenbeleid, programmabeheer, nabehandelingstechniek en de kennis en kunde om die middelen goed te gebruiken kan de concurrentie aangaan met de gereedschapsfabrikant.

De tijd heeft niet stil gestaan, sterker nog de technologie van nu ontwikkelt zich met grote snelheid. Gereedschap slijpen is een erg verstandige manier om kosten te besparen, zonder dat het productieproces daaronder hoeft te lijden. De eisen van een geslepen gereedschap zijn veranderd en slijperijen zullen hierin mee moeten bewegen. Kortom, blijf als verspaner hoge eisen stellen, maar onderschat niet wat een lokale slijperij kan betekenen voor uw productieproces. Sommige van hen (en KMWE Toolmanagers en KGS Tools zijn daar een voorbeeld van) kunnen namelijk, net als gereedschapfabrikanten, garantie geven op de originele geometrie. Ze leveren uw geslepen gereedschappen binnen 14 dagen in plaats van 4 tot 8 weken bij de gereedschapsfabrikanten.

Wat is nu de juiste keuze: gereedschap slijpen of nieuw aanschaffen?

De juiste keuze tussen gereedschap slijpen of nieuw aanschaffen is totaal afhankelijk van de huidige maatvoering en de specifieke wensen van uw productiebedrijf. Wanneer het gaat om een diameter <10 mm of om een speciaal gereedschap is het verstandig om een nieuw gereedschap aan te schaffen. Dit levert de meeste voordelen op. In alle andere gevallen is gereedschap slijpen gewoonweg de verstandigste keuze. U bespaart gemiddeld 30%-50% op gereedschapskosten en met de huidige technologie kan de originele geometrie van het gereedschap gegarandeerd worden. Kortom, u bespaart kosten en u bewaakt de continuïteit van het productieproces.

Benieuwd naar onze werkwijze?

Ga naar www.kmwetoolmanagers.com/toolgrind of neem contact op met één van onze specialisten!

 

08/06/2021 Kennisbank
About Sten van Poppel