Deel 1: Hoe leer je van het verleden bij een overname van een familiebedrijf?

familie Michiels_Vroeger_Blog1

Je hebt 40 jaar in het familiebedrijf samengewerkt met je schoonvader en je vrouw. Je betrekt er op een bepaald punt ook je kinderen bij. Hoe leer je dan van het verleden en je eigen overnameperiode om het voor je kinderen soepel te laten verlopen?

De start van iets moois

KMWE-houten-bakken---blog1

Het begon allemaal toen Corné Michiels en Margaretha Geven een relatie kregen. Corné was wel al werkzaam in de technische branche. Maar toen de relatie vorderde kwam (schoon)vader Harry Geven met het voorstel voor Corné om in de zaak te komen werken. Daar is uitgebreid over gesproken, ook met beide ouders, die stonden daar positief tegenover. Doen, was het advies!

Margaretha was toen al werkzaam bij KMWE. Na haar opleiding is ze op haar 17de bij de administratie aan het werk gegaan in het familiebedrijf en zo verder gegroeid. Corné wist zeker waar zijn toekomst lag:

“Ik kom uit een ondernemersfamilie en had altijd al voor ogen om iets voor mezelf te beginnen. Dat heeft altijd vast gestaan. De mogelijkheid die er geboden werd, was daar een mooie aanvulling op: een bedrijf mee verder uitbouwen naar de toekomst.”

 

KMWE Toolmanagers geschiedenis-5

“Geluk valt je toe, maar geluk dwing je ook af”

Ookal was het niet altijd alleen maar geluk, maar een combinatie van een doel hebben waar je naar toe wilt, een stukje geluk en heel hard werken. Het is niet altijd over rozen gegaan.

Van KMWE Precisie naar Toolmanagers

Corné werkte eerst 12 jaar bij KMWE Precisie. “Toen kwamen we op het punt: hoe gaan we verder met KMWE? De scheiding was snel beslist op basis van het mechanische gedeelte en de gereedschappen. De gereedschappen was het onderdeel van het bedrijf dat teveel onderbelicht bleef. Om dat gedeelte sterker te kunnen maken, was het noodzakelijk om het te verzelfstandigen. Er was al lange tijd niets meer geïnvesteerd in de slijperij en er was een grote inhaalslag te maken.” Op 1 januari 1992 zijn Corné en Margaretha met 20 medewerkers KMWE Toolmanagers op gaan bouwen. Ze zijn gaan investeren in CNC-machines, die een groot deel de conventionele machines moesten vervangen. Door keihard werken is de inhaalslag gemaakt en verder uitgebouwd.

Focus op gereedschappen

KMWE Toolmanagers geschiedenis-7

De overname toentertijd is niet te vergelijken met hoe het nu gaat. “Het bedrijf zat toen in een hele andere fase. Er lag wel een stevige basis, want de mensen waren opgeleid door Harry Geven. Dat was heel stabiel. Maar doordat de gereedschappen niet de focus hadden gehad binnen KMWE en er nog veel ontwikkeld moest worden op het commerciële vlak, was er nog een hoop werk te verzetten.”

De eerste jaren waren een moeilijke periode, het was moeilijk geld verdienen. Corné en Margaretha herinneren het zich nog goed. “Dat bracht een hoop extra verantwoordelijkheid met zich mee, want achter bijna iedere medewerker zit een gezin dat afhankelijk is van de inkomsten. En dat voor zo’n 20 medewerkers waar ze in 1992 mee startten tot uiteindelijk zo’n 55 man. Dan ben je onderaan de streep toch al gauw verantwoordelijk voor zo’n 200 man.”

Harry Geven trok zich al snel terug uit de onderneming. Hij keek op de achtergrond mee, maar had er het grootste vertrouwen in dat het goed ging. Zijn ervaring en kennis lag in het technische deel. Het bedrijf moest door een stuk commercie naar een volgend niveau gebracht worden. Het eerste jaar heeft Harrie Geven op verzoek van Corné een prioriteitsaandeel gehouden. Na dat jaar heeft hij dit aandeel weer teruggegeven.

Met deze ervaring rijker zijn ze de stap richting de nieuwe directie gaan zetten.

 

Benieuwd naar hoe de stappen nu gezet worden?

Of houd onze kanalen in de gaten voor deel 3 van de blogreeks!

Facebook icon

linkedin icon

16/07/2020 De weg naar een nieuwe directie
About KMWE Toolmanagers