How it’s made: bestuckte gereedschappen

How it’s made: HM bestuckte gereedschappen

Vakmanschap maakt gereedschappen uniek. Maar wat is er allemaal nodig om een mooi stukje vakwerk af te leveren? In onze vorige blog vertelden we u hoe u gereedschappen met een grotere diameter betaalbaar houdt met HM bestuckte gereedschappen. Maar wat houdt het productieproces van bestuckte gereedschappen nu in, welke stappen worden er gezet en waarom zijn bepaalde bewerkingen essentieel?

Levertijd en complexiteit van HM bestuckte gereedschappen

Het productieproces van bestuckte gereedschappen neemt zo’n 6 werkweken in beslag. De exacte levertijd is volledig afhankelijk van de complexiteit van het gewenste gereedschap en het aantal bewerkingen benodigd om het gereedschap te maken.

De volgende handelingen en bewerkingen zijn onderdeel van dit productieproces:

  • Tekening opmaken ter goedkeuring
  • Draaien en frezen
  • Harden van de body
  • Solderen en vlakken
  • Eroderen
  • Eventuele extra nabewerkingen, zoals rondslijpen

Voorbeeld van een productieproces van een bestuckte ruimer:

  1. Het basismateriaal draaien tot de juiste snijdiameter en de juiste diameter van de schacht. Op de freesbank worden vervolgens de plaatzittingen en spaangroeven op maat gefreesd.
  2. Na de verspanende bewerkingen gaat de body naar de harderij, waar de warmtebehandeling ervoor zorgt dat de body een juiste hardheid krijgt.
  3. Als de body terug komt van de harderij wordt hij op maat rondgeslepen. Vervolgens worden de HM platen in de zittingen gesoldeerd.
  4. Als laatste bewerking worden de HM platen in het juiste profiel gemaakt d.m.v. draaderoderen.

Dan is het HM bestuckte gereedschap klaar voor gebruik!

Hoe meer bewerkingen onder één dak, hoe flexibeler de ontwikkeling en productie zijn en dat beïnvloedt de levertijd ook weer enorm.
In een spoedprocedure waarbij alles optimaal verloopt zouden bestuckte gereedschappen zelfs in 4 werkweken geleverd kunnen worden. Zo’n dergelijke spoedprocedure geldt wel alleen voor minder gecompliceerde bestuckte gereedschappen. Gecompliceerde bestuckte gereedschappen zijn niet mogelijk om zo snel te produceren, omdat de daarvoor benodigde bewerkingen gewoonweg meer tijd vergen.

Waarom gaat de body naar de harderij?

De reden waarom het sterk te adviseren is om de body te harden is dat deze hierna veel slijtvaster is. Met een zachte body beschadigen de schacht en het asgat, waarmee ze opgenomen worden, heel gemakkelijk. Dan ontstaan er problemen met de opspanning en met de toleranties. Met als gevolg dat hergebruik niet meer tot de opties behoort en u dus onnodig kosten maakt voor een volledig nieuw gereedschap. Het harden in het productieproces komt ten goede van de levensduur en de kwaliteit van het gereedschap.

Nabewerking met eroderen

Bestuckte gereedschappen zijn eigenlijk altijd specials. Het nabewerken door middel van eroderen maakt het echt een special. Het is allemaal geprofileerd werk.
De hardmetalen plaat is ingesoldeerd in de stalen body. Maar die plaat is uiteraard niet gelijk op de juiste afmeting. Zou daar bijvoorbeeld 10mm vanaf moeten worden geslepen, dan is dit een zeer intensieve bewerking. Met draadvonken/eroderen snij je in één keer een groter deel tot een honderdste of 5 van de maat van de hardmetalen plaat af.

Zou dit eerst rondgeslepen zijn, dan is het rond, maar er zit nog geen vrijloop aan. Draadvonken werkt met een grote nauwkeurigheid. Ook worden dan direct alle vrijlopen eraan gemaakt. Neem als voorbeeld een bestuckte boor. Aan een boor zit nog een rondfase. Een gedeelte dat rondgeslepen is. Het wordt zodanig geprogrammeerd dat er nog wat toegift op zit. Als aparte bewerking wordt de rondfase er nog opgeslepen en dan is het gereedschap klaar.

Als je gaat slijpen bestaat er ten eerste het nadeel dat er heel veel materiaal weggehaald moet worden. Plus dat er daarna een extra bewerking nodig is om de vrijlopen eraan te maken.

HM bestuckte gereedschappen: op maat gemaakt vakwerk

Met bestuckte gereedschappen heeft u dus iedere keer een stukje op maat gemaakt vakwerk in handen. Om gereedschappen met een grotere diameter betaalbaar te houden, moet er dus ook rekening houden worden met de bijbehorende levertijd. Neem ook net even die extra dagen aan productietijd voor het harden mee in uw planning, dan ontstaat er onder aan de streep ook een HM bestuckt gereedschap dat langer meegaat. Met een optimaal gereedschap blijft de productie ook optimaal!

Gemist hoe u gereedschappen met een grotere diameter betaalbaar houdt met HM bestuckte gereedschappen? Lees het dan hier!

Advies nodig over uw gereedschappen?

Onze specialisten staan u graag bij!

 

04/04/2022 Kennisbank
About KMWE Toolmanagers