Houd gereedschappen met een grotere diameter betaalbaar met bestuckte gereedschappen!

Bestuckte gereedschap

Het zal niemand ontgaan zijn. De kostprijs van gereedschappen stijgt extreem. Veel uitdagingen bij verspanen zijn op te lossen met mooie gereedschappen uit verschillende materialen, zoals bijvoorbeeld volhardmetaal (VHM). Maar wat als u gereedschap nodig heeft met een grotere diameter. Hoe houdt u uw grotere gereedschappen betaalbaar? Een oplossing hiervoor is HM bestuckte gereedschappen.

Bestuckte gereedschappen

Bestuckt is een Duitse benaming. Vrij vertaald gaat het om hardmetaal ingesoldeerde gereedschappen. Bestuckte gereedschappen kunnen van alles zijn: een profielboor, -frees of een ruimer. Afhankelijk van de bewerking die gedaan moet worden, kunnen het diverse soorten gereedschappen zijn. In de basis is het een stalen body waar een hardmetalen plaat of platen in gesoldeerd zijn. Bestuckte gereedschappen zijn voornamelijk specials omdat ze op basis van de benodigde, specifieke bewerkingen worden ontwikkeld en geproduceerd.

In welke werkomgevingen worden bestuckte gereedschappen ingezet?

Binnen de metaal- en houtverspaning worden bestuckte gereedschappen gebruikt op freesbanken, draaibanken, boorbanken en kotterbanken. Aluminium, staal, hout, kunststof, eigenlijk alle soorten materialen die bewerkt moeten worden (met uitzondering van diamant) kunnen met een HM bestuckt gereedschap bewerkt worden.

Waarom is bestuckt gereedschap zo geschikt?

Bij bestuckte gereedschappen gaat het veelal om grotere gereedschappen. Volhardmetaal is standaard verkrijgbaar tot een diameter van 40 mm. Grotere diameters in VHM moeten op maat gesinterd worden. Dit zijn zeer kostbare gereedschappen. Om de kosten van deze gereedschappen met grotere diameters te kunnen drukken, is het bestuckte gereedschap ontwikkeld. Het grootste voordeel van bestuckt ten opzichte van VHM is dat de trillingen met het frezen, draaien en boren in de body verdwijnen en niet in het ingesoldeerde hardmetaal terecht komen. Zo is de bewerking nauwkeuriger en slijt het gereedschap minder snel met een langere standtijd als gevolg. VHM is veel trillingsgevoeliger en kan sneller uitbreken op dit soort momenten.

Verleng de standtijd tegen minimale kosten

De levensduur van een bestuckt gereedschap is vergelijkbaar met een volhardmetaal gereedschap. Beide gereedschappen snijden met het hardmetalen gedeelte. Dat is dan ook het gedeelte dat bij beide slijt. Maar buiten de grote diameters die mogelijk zijn bij een bestuckt gereedschap en de kostenbesparing door het gebruik van een stalen body, is er nóg een groot voordeel bij bestuckte gereedschappen: herslijpen en herbestucken. Stel uw gereedschap is bot en het valt onder de afkeurmaten, dan kan dat hardmetalen plaatje eruit gesoldeerd worden. Een nieuw hardmetalen plaatje wordt erin gezet en opnieuw geprofileerd. Alleen het hardmetalen plaatje hoeft te worden vervangen. Zo heeft u een splinternieuw gereedschap tegen minimale kosten.

Hoe komt een bestuckt gereedschap tot stand?

Het is van groot belang op voorhand alles tot in de detail te bespreken. Een bestuckt gereedschap kan op diverse manieren ontwikkeld worden:

 1. Geef met een productie- of werktekening van een gereedschap aan welk gereedschap gewenst is.
  De tekening in een PDF- of STP-bestand is de basis voor het ontwerp van een passend gereedschap. Er wordt dan bekeken of het gevraagde maakbaar is en welke bewerking er nodig is voor welk materiaal. Zo ontstaat dan een op maat gemaakt bestuckt gereedschap.
 1. Geef met een product(tekening) aan wat er met het gereedschap gemaakt moet worden.
  De producttekening of het product is de basis voor wat voor bestuckt gereedschap er nodig is. Met dit gereedschap moet dan het aangeleverde product gemaakt kunnen worden. Het profiel wordt dan getekend en ter controle met de klant afgestemd. Ook op deze manier kan een op maat gemaakt bestuckt gereedschap ontwikkeld worden.
 1. De vraag kan ook gaan over de optimalisatie van het productieproces.
  Deze vraag gaat dan over meerdere bewerkingen mogelijk maken met één gereedschap. Of met één bewerking zoveel mogelijk profiel weghalen. Met drie gereedschappen steeds een wissel maken of het uitvoeren met één gereedschap kan een groot verschil maken.

Welke manier van aanleveren of wat de vraag ook is. Op basis van alle gegevens ontstaat een tekening ter goedkeuring van het bestuckte gereedschap. Hoe komt dit uiteindelijk eruit te zien. Deze wordt altijd ter overleg aangeboden om er 100% zeker van te zijn dat alles goed op elkaar afgestemd is. Kijk voor meer informatie over specials bij 24HSpecialTools.

 

Bestuckte gereedschappen: hét antwoord voor grotere diameters

Uw gereedschappen met een grotere diameter houdt u dus betaalbaar door bestuckte gereedschappen in te zetten. Deze gereedschappen vergen iets meer tijd in de productie, maar worden volledig naar uw wensen en benodigde bewerking(en) ontwikkeld en geproduceerd. Neem er dus de tijd voor en vraag op tijd advies, zodat uw productie optimaal blijft!

 

Geïnteresseerd in “How it’s made?”

In onze volgende blog gaat we dieper in op het productieproces van HM bestuckte gereedschappen:

 • hoe lang neemt het in beslag,
 • welke stappen worden er gezet,
 • waarom zijn een aantal extra bewerkingen essentieel?

 

Advies nodig over uw gereedschappen?

Onze specialisten staan u graag bij!

 

03/03/2022 Kennisbank
About KMWE Toolmanagers