Snelheid creëren bij afbramen in de metaalbewerking

Afbramen… eigenlijk wil je er zo min mogelijk tijd aan besteden. Het is weer een extra bewerking, maar wel een noodzakelijke. Een afbraamfrees is voor een gereedschap fabrikant één van de minst complexe gereedschappen om te maken. Ook de bewerking is vaak één van de simpelere bewerkingen. Neemt niet weg dat het een belangrijke bewerking is! Hoe creëer je dan snelheid bij het afbramen?

Bespaar tijd bij afbramen

Bij afbramen wil je zo min mogelijk tijd verliezen. Ook het handhaven van consistentie in de kwaliteit van afbraamresultaten is van groot belang. Dit geldt vooral in sectoren waar strakke toleranties vereist zijn of voor producten die dienen als zichtdeel.

Er zijn diverse opties waarmee je snelheid kunt creëren bij het afbraamproces. Zo kan je keuze voor het juiste afbraamgereedschap tijd besparen:

  • Kies voor meer tanden
   Afbraamfrezen hoef je niet af te stemmen op het te bewerken materiaal. Dat is niet nodig, omdat je maximaal een halve millimeter van het materiaal weghaalt. Daarom is het materiaal juist weer minder van belang. In dit geval ligt het zwaartepunt bij snelheid en dus de keuze voor meer tanden. Hoe meer tanden, hoe sneller je door het materiaal heen kan. Per type product of machine moet het soort afbraamfrees wel aangepast worden. Maar het gaat vaak wel om één type afbraamfrees met een bepaalde diameter. 
  • De gespiraliseerde afbraamfrees
   Wat er op dit moment in opkomst is, is de gespiraliseerde afbraamfrees. Hier is steeds meer vraag naar. Normaal maak je ze recht omdat het makkelijker is, maar nu zie er ook meer en meer een spiraal in komen. Het grote voordeel daarvan is, dat deze veel rustiger snijdt. Een spiraal snijdt rustiger, dan een recht ingestoken frees. Deze kan de neiging hebben om te gaan klapperen. Dat is waarom je dan met de voeding naar beneden moet, anders krijg je een hakkelig beeld. Een gespiraliseerde frees snijdt gladder en rustiger.
   gespiraliseerde afbraamfrees
  • Afbraamfrezen voor de afwerking van de onderkant
   Wat ook nog eens tijd bespaart, is gereedschap dat ook aan de onderkant van het product kan afbramen. Waar veel bedrijven bijvoorbeeld tegenaan hikken, is het aan de onderkant afbramen van geboorde gaten. Hoe doe je dat dan? Automatiseer het met een speciaal daarvoor bedoeld afbraamgereedschap in je CNC-machine. Dat scheelt weer een handeling om het product nog eens om te moeten draaien.
  • Een gereedschap dat meerdere bewerkingen aankan
   Een mooi voorbeeld hiervan is een trapboor, waarmee je meteen de schuine kant aanbrengt. Je boort het gat met de schuinte en op een bepaalde diepte. Daarnaast maak je meteen ook de schuine kant aan de bovenkant eraan. Dan hoef je daar ook niet meer af te bramen. In plaats van een boor en een verzinkboor in te zetten, kun je in één keer met een trapboor het gat afwerken.

Handmatig of geautomatiseerd afbramen?

Bij het afbramen moet je voldoen aan de eisen van de klant. Als je met de hand gaat afbramen, dan krijg je de specifieke manwerking erin. Werk je met een CNC-machine, dan werk je met coördinaten en braam je iedere keer constant af. Je hebt het dan veel meer in de hand, dan bij handmatig werk. De eisen verschillen weer per bedrijf. Er zijn bedrijven die tekeningen aanleveren met de exacte eis aan de schuinte. Dat moet dan volgens die specifieke eis gemaakt worden. Bij veel producten is de vraag om de scherpe kanten te breken. Een kant eraan maken dus. De eisen van de klant en hoe je daaraan kunt voldoen, zijn dus ook van invloed. Kies ervoor om het volledig te automatiseren en er een CNC-machine met het juiste gereedschap ervoor in te zetten. Alleen dan is het mogelijk om steeds hetzelfde, hoogwaardige resultaat te leveren.

Creëer efficiëntie met het juiste afbraamgereedschap

Een afbraamfrees mag dan wel als een ‘simpel’ gereedschap worden beschouwd, maar afbramen is een belangrijke bewerking in het productieproces. Door te focussen op automatisering, kun je niet alleen tijd en kosten besparen, maar ook zorgen voor consistente resultaten en voldoen aan de specifieke eisen van klanten. De keuze voor geschikte gereedschappen, zoals afbraamfrezen met meer tanden of gespiraliseerde frezen, kan de snelheid verhogen en de kwaliteit verbeteren. Bovendien kunnen multifunctionele gereedschappen, zoals trapboren, efficiëntie toevoegen door meerdere bewerkingen te combineren. Deze strategieën helpen bij het minimaliseren van tijd, kosten en fouten in het afbraamproces, waardoor de productie van hoogwaardige onderdelen wordt bevorderd.

 

Advies nodig bij de inzet van afbraamgereedschap en het optimaliseren van het afbraamproces? Onze specialisten komen zo nodig zelfs bij je op locatie om je van advies op maat te voorzien.

 

19/02/2024 Kennisbank
About Sten van Poppel